//
citești...
diverse

O stire interesanta 2

Salutare!

Zilele trecute prezentam o stire interesanta, ce prezenta hotararea parlamentului german de a nu mai recunoaste patentele software. M-am bucurat, deoarece aceasta decizie poate sprijini libertatea in mediul online. Ma uimit cum orice efect vizual devenea marca inregistrata. In ritmul asta si privitul la TV intr-o anumita pozitie se poate patenta. Lucrurile au devenit absurde. In goana dupa castiguri, orice lucru nou devenea automat patent. Daca Guttenberg ar fi trait astazi, probabil tiparul ar fi fost inregistrat, iar accesul s-ar fi facut in urma unei sume colosale. Vom reveni asupra acestei idei intr-un articol separat.

Astazi revin cu alta stire, ce ma bucura. Tot in Germania, se incurajeaza trecerea la sistemele GNU/Linux.  Dar nu oricum. Consiliul orasului Munchen distribuie cd-uri gratis cu Lubuntu, celor ce ruleaza inca Windows XP. Se urmareste incurajarea trecerii spre sistemele open source.

Aceasta initiativa este laudabila. Din toate punctele de vedere. Se urmareste eliminarea unor costuri, readucerea la viata a unor PC-uri vechi, dar si sporirea sigurantei si a viabilitatii. Si cine a avut aceasta idee? Evident Germania, un stat care, desi nu duce lipsa de bani, se gandeste sa fie si grijuliu cu punga sa. Romania ce face? Nimic…evident!

Uitasem ca tara noastra este cea mai bogata din lume, oamenii la fel, si, deci, nu pierdem noi timpul cu sisteme gratis, atat de complicate. Ca na, ce e gratis sau ieftin e prost….

P.S. Anexez link catre stirea citita de mine.

Reclame

Discuție

2 gânduri despre &8222;O stire interesanta 2&8221;

 1. La noi contractele se fac pe baza intereselor personale ale conducătorilor țării (parlamentari, guvernanți). De exemplu, citez: „Romania si-a permis sa plateasca aproximativ 40 (39.037.500 / 48406500 + tva ) de milioane de lei noi pentru un moft extrem de pagubos – inchirierea pentru aproximativ 3 ani – perioada 2009-2013 – a licentelor pentru sistemul de operare Windows din laboaratoarele de informatica din scoli!!”. [1]

  Eu recomand trecerea la sistemele de operare GNU/Linux libere. [2]
  Personal, acum, folosesc doar Trisquel GNU/Linux [3] (am folosit Linux Mint) și utilizez doar programe de calculator libere. Încerc să folosesc doar servicii de internet (poștă electronica, motoare de căutare, hărți digitale) care respectă intimitatea utilizatorului. Nu mai folosesc gmail, google search, google maps etc deoarece ei inregistrează tot. Sunt indexate toate căutările și paginile pe care le-ai vizitat cu ajutorul acestor căutări. Îți sunt scanate toate scrisorile (email-urile) pentru reclamele personalizate ce îți sunt afișate. Chiar și acel script din Ubuntu care îți propune să cumperi muzică poate fi considerat un program spion (spyware) deoarece trimite către terțe părți date despre ce ai căutat tu pe calculatorul tău personal, acasa.

  Recent, a fost descoperit un mare program/misiune de spionare/supraveghere a tot ce înseamnă internet, email, rețele sociale, etc în cadrul Agenției de Securitate Națională (NSA) a SUA care este activ încă din 2007. [4]

  A fost lansată o pagină de internet ce vine în ajutorul utilizatorilor care nu vor să fie spionați. [5] Te rog să observi că nu recomanda sistemul Ubuntu „Canonical’s Ubuntu is not recommended by PRISM Break because it contains Amazon ads and data leaks by default.” – exact ce spuneam mai sus.

  Și nu spun „din burtă” toate aceste lucruri. [6]

  [1] https://proiectromania.wordpress.com/2013/05/16/pe-ce-a-dat-romania-390-de-miliarde-de-lei-pentru-perioada-2009-2013-si-asta-nu-este-tot-mega-jaf-si-giga-bataie-de-joc/

  [2] http://www.gnu.org/distros/free-distros.html

  [3] http://trisquel.info/

  [4] https://en.wikipedia.org/wiki/PRISM_(surveillance_program)

  [5] http://prism-break.org/

  [6] https://www.youtube.com/watch?v=CP8CNp-vksc

  Scris de Vrem Libertate | 06/26/2013, 14:09
 2. Sunt de acord cu tine. Statul roman risipeste banii pe inchirierea licentelor. Nici macar nu sunt cumparate. In ceea ce priveste Ubuntu, eu am dezinstalat Amazon ads. Recomand oricum programele libere. Eu am ales Ubuntu. Dar fiecare e liber sa se informeze si sa aleaga ce i se potriveste. Libertatea inseamna posibilitatea de a alege.
  Multumesc de comentariu!

  Scris de entrycket | 06/26/2013, 15:56

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 31 de urmăritori

Reclame
Cracknel's Blog

linux pentru incepatori ca mine

MyStreet7

Un blog despre ceea ce ma pasioneaza.

crismblog

un alt blog

cristianls.ro

linux pentru incepatori ca mine

Suricata

Open Source IDS / IPS / NSM engine

projectz

Tech, Gadgets, Photography, Social Media and Poor Spelling

Cu si despre Ubuntu...

linux pentru incepatori ca mine

Proiect Romania

Punem la punct viitorul atunci cand nu ne ocupam de prezent.

Nisi Blog

linux pentru incepatori ca mine

jurnal de repatriat

(da, dar nu chiar acum)

%d blogeri au apreciat asta: